Cliënt met verward gedrag, hoe moet je handelen?

Gezondheid

Het omgaan met een cliënt die verward gedrag vertoont, kan een uitdagende situatie zijn voor hulpverleners in diverse sectoren, zoals de zorg, welzijn, en het sociaal domein. Verward gedrag kan variëren van desoriëntatie en angst tot agressie en hallucinaties. Het is van cruciaal belang dat hulpverleners adequaat en empathisch reageren om de veiligheid van de cliënt en anderen te waarborgen. In deze blog bespreken we enkele richtlijnen en tips voor het handelen bij verward gedrag.

Blijf kalm en respectvol

Als hulpverlener is het belangrijk om in elke situatie kalm en respectvol te blijven. Cliënten met verward gedrag kunnen angstig, verward en prikkelbaar zijn. Probeer een rustige en vriendelijke benadering te hanteren. Spreek op een kalme toon en vermijd het maken van plotselinge bewegingen die de situatie kunnen verergeren. Toon begrip voor de emoties en ervaringen van de cliënt, zelfs als het gedrag moeilijk te begrijpen is.

Zorg voor veiligheid

Veiligheid staat altijd voorop bij het omgaan met een cliënt met verward gedrag. Als de situatie potentieel gevaarlijk is voor de cliënt of anderen, neem dan de nodige maatregelen om de omgeving veilig te stellen. Indien nodig, schakel professionele hulp in of bel de hulpdiensten. Houd altijd een veilige afstand van de cliënt en zorg ervoor dat er geen gevaarlijke voorwerpen in de buurt zijn.

Communiceer duidelijk en eenvoudig

Het is essentieel om duidelijk en eenvoudig te communiceren met een cliënt met verward gedrag. Gebruik korte zinnen en vermijd ingewikkelde taal. Stel eenvoudige vragen en geef de cliënt voldoende tijd om te reageren. Wees geduldig en herhaal belangrijke informatie indien nodig. Houd er rekening mee dat de cliënt mogelijk moeite heeft met het begrijpen en verwerken van informatie.

Zoek naar de-escalerende technieken

De-escalerende technieken kunnen helpen bij het kalmeren van een situatie en het verminderen van verward gedrag. Dit omvat het bieden van afleiding, het erkennen van de gevoelens van de cliënt, het aanbieden van ondersteuning en het bevestigen van de emoties die worden ervaren. Het vermijden van confrontatie en het tonen van begrip kunnen bijdragen aan het verminderen van spanning en angst bij de cliënt.

Biedt ondersteuning en verwijs indien nodig

Als hulpverlener is het belangrijk om ondersteuning te bieden aan de cliënt met verward gedrag. Toon empathie en betrokkenheid bij hun welzijn. Als je merkt dat de situatie te complex is of buiten je expertise valt, aarzel dan niet om hulp in te schakelen van collega’s, supervisors of andere professionals. Een training of cursus volgen hoe om te gaan bij verward gedrag is te volgen bij Phlinq.com. Het is belangrijk om de cliënt de juiste zorg en begeleiding te bieden die ze nodig hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *