Hoe verloopt de ziekte van Parkinson?

ouderen

Wil jij graag meer weten over het verloop van Parkinson? Parkinson is een progressieve ziekte die veel invloed heeft op het leven. Het is daarom niet gek dat jij voor jezelf, jouw partner of een dierbaren wilt weten wat er te wachten staat. Ondanks dat er symptomen zijn waar de meeste mensen met de ziekte mee te maken krijgen, kunnen ze opduiken in een willekeurige volgorde. In dit artikel leggen we graag meer uit over het verloop van de ziekte van Parkinson.

De symptomen van Parkinson

Het verloop van de ziekte ziet er voor iedereen anders uit. Dit komt doordat de klachten gaandeweg opduiken in een onwillekeurige volgorde. Een van de meest voorkomende symptomen van parkinson heeft te maken met beweging. Vaak krijgt men last van een stijf gevoel, trillen, moeite met schrijven, bewegen en opstaan. Een ander symptoom heeft te maken met het gedrag. Mensen geven aan dat ze na een tijd te maken krijgen met vergeetachtigheid en hallucinaties. Ook heeft het een impact op jouw stemming en emoties. Veel mensen met de ziekte van Parkinson krijgen te maken met depressie, verwardheid, stress en een somber gevoel. Het slaapritme en de mogelijkheid om een goede nachtrust te hebben wordt ook steeds lastiger door Parkinson. De laatste categorie heeft te maken met de lichaamsfuncties. Parkinson kan zorgen voor verstopping, duizeligheid, zweten, problemen met plassen of problemen met het krijgen van een erectie.

Het verloop van de ziekte

Vaak beginnen de symptomen klein. Denk bijvoorbeeld aan vermoeidheid, trilling in de armen en een zwak gevoel. Doordat de symptomen in het eerste stadium vaak niet duidelijk zijn, kan een behandelplan lastig zijn om op te stellen. Door snel aan de bel te trekken wordt er echter zo snel mogelijk actie ondernomen om klachten te onderdrukken of verminderen. Doordat de symptomen per persoon verschillen, is het belangrijk dat er een behandelplan specifiek voor jou wordt opgesteld.

Ondersteuning en support

Heb jij of iemand in jouw omgeving te maken met de ziekte van Parkinson? Dan is het belangrijk dat je een plek hebt waar je jouw verhaal kan delen. Niet alleen is het goed voor de mentale gezondheid om de zorgen van je af te spreken, ook kan het helpen om handige tips te ontvangen hoe je bepaalde symptomen kan verlichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *