Wil je jouw kennis en ervaring op het gebied van bedrijfshulpverlening (BHV) overdragen aan anderen? Dan is een carrière als BHV-opleider wellicht iets voor jou. BHV opleider worden? In dit artikel lees je hoe je BHV-instructeur kunt worden, welke opleidingen er zijn en wat je kunt verwachten van dit beroep.
Waarom BHV-opleider worden?
Als BHV-opleider speel je een belangrijke rol in de veiligheid op de werkvloer. Je leert anderen hoe ze moeten handelen bij calamiteiten zoals brand, ongevallen of evacuaties. Dit maakt het werk niet alleen maatschappelijk relevant, maar ook zeer afwisselend en uitdagend. Je werkt met diverse groepen, van beginnende BHV’ers tot ervaren ploegleiders, en past je trainingen aan op verschillende werkomgevingen.
Daarnaast biedt het beroep van BHV-instructeur flexibiliteit. Je kunt in loondienst werken bij een opleidingsinstituut of als zelfstandige je eigen trainingen aanbieden. Dit geeft je de vrijheid om je eigen agenda te bepalen en je specialisaties te kiezen.
Opleiding tot BHV-instructeur
Om BHV-opleider te worden, dien je een specifieke instructeursopleiding te volgen. Deze opleidingen zijn gericht op het aanleren van didactische vaardigheden en het verdiepen van je kennis op het gebied van eerste hulp, brandbestrijding en ontruiming. Afhankelijk van de opleider en het programma varieert de duur van de opleiding van enkele dagen tot meerdere weken.
Bijvoorbeeld, de opleiding tot BHV-instructeur. Bij een van de opleiders bestaat de opleiding uit twee onderdelen: EHBO en Brand & Ontruiming. Voor EHBO wordt een cursusduur van acht dagen geadviseerd, en voor Brand & Ontruiming negen dagen, verspreid over ongeveer 3 tot 4 maanden . Na succesvolle afronding ontvang je een registratieformulier om opgenomen te worden in het NIBHV Competent-portaal als gecertificeerd instructeur.
Andere opleiders bieden vergelijkbare trajecten aan. Bij diverse opleiders bestaat de opleiding tot BHV-instructeur uit twee aparte opleidingen: EHBO-instructeur en Instructeur Brand & Ontruiming. Als je al een van deze certificaten bezit, hoef je alleen de andere opleiding te volgen.
Aan de slag als BHV-opleider
Na het behalen van je instructeurscertificaat kun je aan de slag bij opleidingsinstituten, als interne trainer binnen een organisatie of als zelfstandig ondernemer. Het is belangrijk om je kennis en vaardigheden up-to-date te houden door regelmatig bijscholingen te volgen. Bijvoorbeeld, Didasco biedt bijscholingscursussen aan voor BHV-instructeurs, zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste ontwikkelingen en richtlijnen. Meer informatie over deze bijscholing vind je op de website van Didasco.
Als BHV-opleider draag je bij aan een veiligere werkomgeving door anderen te trainen in het adequaat reageren op noodsituaties. Het is een verantwoordelijke en lonende functie die vraagt om continue ontwikkeling en betrokkenheid.