Ontspannen na een trauma, hoe?

Gezond

Als je een traumatiserende ervaring hebt meegemaakt, dan kan dat invloed hebben op lichaam en geest. Het is een ervaring die diepe emotionele littekens kan achterlaten en het moeilijk kan maken om je ooit weer volledig ontspannen te voelen. Het is echter wel van belang dat je beetje bij beetje gaat kijken hoe dat je weer kunt ontspannen, welke manier werkt er voor jou? Bij Hypnos kan er gekeken worden wie je kan helpen.

Leren ontspannen, zo werkt het

Leren ontspannen na een trauma begint bij het erkennen van je emoties en jezelf toestaan om ze te voelen. Dit kan betekenen dat je je verdrietig, boos, angstig of machteloos voelt, en dat is helemaal normaal. Het is belangrijk om deze gevoelens niet te onderdrukken, maar ze juist toe te laten en te accepteren als een natuurlijke reactie op wat je hebt meegemaakt. Maar er is nog meer waar je mee aan de slag moet gaan. Je gaat gezonde copingmechanismen ontwikkelen om met je emoties om te gaan. Hierbij kun je denken aan het praten met een vertrouwde vriend, familielid of therapeut, tot het beoefenen van ontspanningstechnieken zoals diepe ademhaling, meditatie of yoga. Het zijn allemaal technieken die je kunnen helpen om je geest en lichaam te kalmeren en een gevoel van innerlijke rust te herstellen. 

Gezond eten en bewegen

Er zijn ook andere aspecten waar je aan moet werken. Goede voeding, lichaamsbeweging en voldoende slaap kunnen allemaal bijdragen aan een gevoel van welzijn en ontspanning. Je gaat het niet allemaal in een keer doen, maar je moet jezelf de tijd geven om eraan te wennen. Probeer kleine stappen te zetten om gezondere gewoonten te integreren in je dagelijkse leven, en wees geduldig met jezelf als het niet meteen lukt. Doe ook dingen die je leuk vindt, wat brengt jou plezier en wanneer voel je voldoening? Dit kan van alles zijn, van het lezen van een goed boek tot het maken van kunst of muziek, tot het genieten van de natuur. Ga op zoek naar wat er bij je past en dan kan ligt de toekomst voor je open. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *