Jullie hebben er jarenlang van gedroomd: emigreren naar een ander land. Na maandenlang of misschien wel jarenlang wikken en wegen, hakken jullie eindelijk de knoop door: jullie gaan ervoor! De droom wordt eindelijk werkelijkheid en in het begin lijkt het net alsof jullie in een sprookje leven. Maar wanneer de verhuizing voorbij is en het leven eindelijk weer een beetje normaal wordt, blijkt het toch niet helemaal wat jullie ervan hadden verwacht. Relatieproblemen na emigratie liggen dan ook op de loer. Hoe ga je hiermee om?
Hoe ontstaan relatieproblemen na emigratie?
Emigreren is natuurlijk hartstikke spannend. De meeste mensen doen het om hun droom te verwerkelijken. Ze hebben jarenlang gefantaseerd over een nieuw leven in Spanje, Italië of misschien wel aan de hele andere kant van de wereld. Maar verhuizen naar een nieuwe plek brengt ook veel stress met zich mee. Veel koppels weten dit van tevoren, maar toch wordt er niet altijd genoeg rekening mee gehouden.
Veel voorkomende relatieproblemen
Emigreren brengt verschillende uitdagingen met zich mee, waaronder relatieproblemen. Doordat jullie moeten wennen aan een volledig nieuwe omgeving en een nieuwe cultuur, en tegelijkertijd vrienden en familie missen, kan dit zorgen voor spanningen in de relatie. Zo komt het bijvoorbeeld voor dat stellen langs elkaar gaan leven of er frustratie ontstaat omdat het avontuur niet is zoals jullie hadden verwacht.
Ook als jullie te veel op elkaar aangewezen zijn, bijvoorbeeld omdat jullie nog geen nieuwe sociale contacten hebben, kan dit een grote impact hebben op de dynamiek van de relatie.
Online relatietherapie
Ervaren jullie relatieproblemen na emigratie? En willen jullie graag werken aan de relatie? Wanneer jullie in een ander land wonen en de taal nog niet goed kennen, is het lastig om de juiste hulp te vinden voor het oplossen van relatieproblemen. Gelukkig bestaat er online relatietherapie in het buitenland. Bij Psycholoog Wereldwijd kun je terecht voor therapie op afstand. Dit betekent dat je overal ter wereld met een therapeut kunt praten. En dat ook nog eens in je moedertaal. Bovendien hebben de therapeuten zelf ook ervaring met emigreren en weten zij precies waar jullie mee te maken hebben.