7 voorbeelden van reconstructieve plastische chirurgie 

Gezond

Denk je aan plastische chirurgie, dan denk je al gauw aan borstvergrotingen, facelifts en ooglidcorrecties. Dit soort behandelingen noemen we ook wel cosmetische chirurgie. Plastische chirurgie heeft echter ook nog een andere kant: reconstructieve plastische chirurgie. Dit is een medisch vakgebied dat gericht is op het herstellen van het lichaam na verwondingen, trauma, aangeboren afwijkingen of ziekte. In tegenstelling tot cosmetische chirurgie, die vooral gericht is op esthetische verbeteringen, richt reconstructieve chirurgie zich op het herstel van functie en vorm. In dit blogartikel lees je 7 voorbeelden van veelvoorkomende reconstructieve plastische chirurgiebehandelingen, die levens veranderen en de kwaliteit van leven verbeteren. 

Borstreconstructie na een mastectomie 

Voor vrouwen die een borstverwijderende operatie (mastectomie) hebben ondergaan vanwege borstkanker, biedt borstreconstructie een belangrijke hersteloptie. Dit omvat het heropbouwen van de borst(en) met behulp van implantaten of lichaamseigen weefsel, zoals huid en vet uit andere delen van het lichaam. Het helpt vrouwen om hun zelfvertrouwen te herstellen en zich compleet te voelen na een moeilijke strijd tegen kanker. 

Littekencorrectie 

Littekens kunnen het gevolg zijn van letsel, brandwonden of chirurgische ingrepen. Reconstructieve plastische chirurgie helpt om ontsierende littekens te verbeteren of te corrigeren. Dit kan gedaan worden door het verwijderen van overtollig littekenweefsel, het herschikken van de huid of het toepassen van speciale technieken zoals lasertherapie. 

Handchirurgie 

Handchirurgie is essentieel voor mensen met aangeboren afwijkingen, verwondingen of aandoeningen die de functie van de handen aantasten. Het omvat procedures om handen te herstellen na trauma, het repareren van zenuwschade en het corrigeren van misvormingen, zoals klompvoeten of een ganglion aan de pols. 

Reconstructie van het gezicht na een ongeval 

Mensen die ernstig gezichtsletsel hebben opgelopen als gevolg van een ongeval, zoals een auto-ongeluk, kunnen baat hebben bij reconstructieve chirurgie om de structuur en functie van het gezicht te herstellen. Dit kan helpen bij het herwinnen van spraak, zicht en het herstellen van het uiterlijk. 

Reconstructie na huidkankerverwijdering 

Huidkanker is een veelvoorkomende zorg, en bij het verwijderen van kwaadaardige huidlaesies is het behoud van de esthetiek en functionaliteit van belang. Dankzij reconstructieve plastische chirurgie is het mogelijk om huiddefecten te herstellen na de verwijdering van huidkanker, waardoor de patiënt er weer natuurlijk en gezond uitziet. 

Reconstructie van aangeboren afwijkingen 

Kinderen die worden geboren met aangeboren afwijkingen, zoals schisis (gespleten lip of gehemelte), kunnen baat hebben bij reconstructieve plastische chirurgie om deze afwijkingen te corrigeren. Deze procedures worden vaak uitgevoerd in de vroege kindertijd om de normale groei en ontwikkeling te bevorderen. 

Reconstructie na gewrichtsvervanging 

Tot slot kan reconstructieve plastische chirurgie ook worden toegepast na gewrichtsvervangingen, zoals knie- of heupvervangingen door een prothese. Dit omvat het herstellen van de huid en het omliggende weefsel, waardoor het postoperatieve herstelproces wordt verbeterd en complicaties worden geminimaliseerd. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *