Wat moet je weten over een nekhernia?

hernia

De kans bestaat dat je wel al eens hebt gehoord over een zogenaamde nekhernia. Voor het merendeel van de mensen geldt evenwel tegelijkertijd dat ze toch niet precies weten wat nu eigenlijk precies is. Het gaat hierbij concreet om zenuwen welke zich in de nek bevinden die klem zijn komen te zitten. Dat is ontzettend vervelend en kan bovendien ook zeer pijnlijk zijn. Voor een dergelijke vorm van hernia geldt overigens dat ze zich niet alleen maar kenmerkt door het optreden van pijn in de nek, maar ook één van de armen. In ieder geval, heb jij het vermoeden dat je te maken hebt met een dergelijke aandoening en wil je daar meer over te weten komen? Blijf dan zeker verder lezen. 

Wat moet je weten over deze aandoening?

Zoals hierboven al aangehaald zal je in de praktijk tot de vaststelling komen dat er bij een nekhernia sprake is van zenuwen die klem komen te zitten in de nek. Tussen de wervels die zich in de nek bevinden zich soepele kussentjes. Het gaat hierbij om de zogenaamde tussenwervenschijven. Voor een dergelijk kussentje geldt dat ze in de praktijk uit kan gaan puilen. Wanneer dat gebeurt is er sprake van een hernia. Voor deze uitpuiling geldt dat ze op een bepaald moment zelfs druk uit kan gaan oefenen op de zenuwen. Het gevolg hiervan is dat 

Van welke klachten is er precies sprake?

Het spreekt voor zich dat een nekhernia in de praktijk altijd gepaard gaat met bepaalde klachten. Concreet is het zo dat er sprake is van pijn die optreedt aan één van de armen. Het gaat hierbij om een snijdende, brandende of schietende pijn. Niet zelden is het zo dat deze pijn voelbaar is tot in de hand. Het betreft een hele vervelende pijn die steeds aanwezig is. In bepaalde gevallen is het zo dat je eveneens krijgt af te rekenen met de volgende symptomen: 

  • Pijn in de nek; 
  • Tintelingen die voelbaar zijn in je arm en / of hand; 
  • Een slapend of doof gevoel dat optreedt in je arm en / of hand; 
  • Een afname van kracht in bijvoorbeeld de schouder, arm of hand;

Voor heel wat mensen die geconfronteerd worden met een nekhernia geldt dat ze in eerste instantie geconfronteerd worden met pijn in de nek en pas enige tijd later met pijn aan de arm. Het kan in principe ook omgekeerd zijn. Dit is dus compleet afhankelijk van de situatie in kwestie. 

Hoe moet een nekhernia behandeld worden? 

Bij negen van de tien mensen is het zo dat een nekhernia uit zichzelf overgaat binnen een periode van twee maanden. In bepaalde gevallen kan het echter voorkomen dat de klachten na deze periode nog steeds vrij heftig aanwezig zijn. In dat geval is het mogelijk dat de huisarts je door gaat verwijzen naar de neuroloog. Samen met de neuroloog kan er dan worden beslist wat voor jouw situatie de beste keuze is. Kies je ervoor om nog even te wachten of kies je toch voor een operatie? Na één jaar zijn zo goed als alle mensen doorgaans hersteld van hun nekhernia.

Meer weten? Ga dan naar Hernia-weg.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *